Julmarknad Åminne Bruk

0

I oktober står de svenska jultraditionerna i centrum på Åminne Bruk. I dagarna tre arrangerar slottsmässor julmarknad. Hela bruket kläs i julskrud när bruksområdet pryds av juldekorationer.

På mässan möter du flera av landets bästa hantverkare. Det är ett unikt tillfälle att ta del av kvalitetshantverk i alla dess former. Smeder, halmslöjdare, keramiker, textilhantverkare, träslöjdare och mathantverkare ställer ut sina egentillverkade alster. Chansen att hitta en och annan julklapp är stor. Alstren köps direkt av hantverkaren utan fördyrande mellanhänder.

Matboden är en attraktion för flera sinnen. Dofter, smaker, ljud och ljus samsas om din uppmärksamhet, passa på att provsmaka! I matboden finns allt för julbordet. Nykokt glögg, hemmagjort godis och nybakat bröd är bara några av alla delikatesser som leder dig till matboden.

För eventuella frågor, datum och tider kontakta Svenska Slottsmässor eller Åminne Bruksmuseum.

Välkommen till julmässan på Åminne Bruk!

Lite julhistoria

Julfirandet i Sverige har inslag från hedniska, kristna, nordiska och germanska traditioner från vikingatiden och framåt. I och med Sveriges kristnande kring mitten av 1100-talet började de kristna och hedniska traditionerna av blandas.De flesta nutida traditionerna härstammar från 1800-talet och 1900-talet.

Kring mitten av 1700-talet dök de första klädda granarna upp i Sverige. Under 1800-talet blev det allt vanligare med julgran i de borgerliga hemmen och man börjar importera tyska julgransprydnader.

I Ersta diakonianstalt i Stockholm började man 1870 att varje söndag i advent tända sju ljus i en gran. Under 1920- och 1930-talen ersattes adventsgranen med adventsljusstaken som har fyra ljus.

Julklappar

Julklappar började delas ut under 1600-talet. Traditionen bjöd att givaren smög fram till mottagarens dörr som man ljudligt klappade på, slängde in gåvan, ofta tillsammans med ett skämtsamt eller elakt rim, genom dörren för att sedan springa därifrån – vilket är ursprunget till ordet ”julklapp”. Under 1700-talet började man skriva vänliga rim till paketen vilket är en tradition hämtad från antikens Rom.

Under 1700-talet bredde sig traditionen ut att det var julbocken som delade ut klapparna. Julbocken var helgonet Sankt Nikolaus följeslagare. Firandet av Sankt Nikolaus hade försvunnit i samband med reformationen, men julbocken levde vidare som julsymbol. Vid slutet av 1800-talet påbörjades också den sammanblandning av Sankt Nikolaus/amerikanska Santa Claus, julbocken och den svenska gårdstomten som kom att bli jultomten, vilken tog över julklappsutdelningen.

Share.

Comments are closed.