Midsommar

0

Åminne har en lång tradition av midsommarfirande som lockar många besökare varje år. Kl 15 drar vi igång firandet vid Åminne Bruk. Vi dansar runt midsommarstången på bruksbacken vid sjön.

Förutom dans runt midsommarstången, som Åminneborna plockat blommor till och klätt kvällen innan, serveras det kaffe med hembakat bröd i kol-ladan, lotteri, pilkastning, ringar, chokladhjul och fiskdamm till barnen.

Är du intresserad av att hjälpa till vid midsommarfirandet, t.ex stå vid ett stånd eller baka till serveringen så hör av dig till Helena på aminnegille@gmail.com.

Välkomna att fira midsommar i Åminne!

Svensk midsommartradition

Midsommar är Sveriges stora sommar­fest. Värmen har kommit och nätterna är långa och ljusa. Midsommarstången kläs och reses, vi binder kransar och äter jordgubbar. Midsommar är en sammansmältning av gamla och nya traditioner; en lång historia vars början är höljd i dunkel.

En utbredd uppfattning är att dansen kring stången är rester av en forntida fruktbarhetsfest till sommarsolståndets ära och att stången ursprungligen var en fallossymbol. Men vi vet faktiskt väldigt lite om forntidens midsommarfirande.

Midsommarstången kom troligen till Sverige från Tysk­land någon gång under medeltiden och finns belagd i avbildningar från 1600-talet. Den kallas ibland för majstång, eftersom den i Tyskland och på övriga kontinenten reses i sam­band med förstamajfirandet. I Sverige flyttades traditionen till midsommar, helt enkelt för att klimatet är kyligare här och att löven till smyckning inte har hunnit slå ut i maj.

I bondesamhällets folktro var midsommarnatten en av årets mest magiska nätter, då naturen flödade av krafter. Gränsen mellan människornas värld och det övernaturligas rike troddes vara tunnare än vanligt och det finns många berättelser om fantastiska saker som kunde hända denna natt.

Share.

Comments are closed.